El cor Exaudio d’Igualada i l’organista Gerard Gillen van interpretar obres dels segles XIX i XX

exaudio_12

El cor Exaudio d’Igualada i l’organista irlandès Gerard Gillen van encetar aquest diumenge el 19è Festival Internacional d’Orgue d’Igualada amb una Basílica de Santa Maria plena. El repertori del concert es va centrar en obres de compositors de finals del segle XIX i del segle XX alternant la interpretació per a orgue, orgue i cor i cor a capella.

Gerard Gillen, un especialista en la música sacra catòlica, és l’organista titular de la Pro-Catedral de Dublín i el cor de Noies Exaudio, dirigit en l’actualitat per Júlia Sesé, va néixer a Igualada l’any 1997 fruit de la inquietud d’un grup de noies per descobrir el repertori per a cor de veus blanques. El cor ja va participar al festival l’any 2008 perquè, tal com indica la directora “Poques vegades tenim l’oportunitat de gaudir de tants elements favorables en un concert com un acompanyament de luxe, una organització i entusiasme per part del festival envejables i un marc immillorable”.

Gillen es va presentar com un intèrpret solvent i amb un domini dels registres de l’orgue més que notables que es feu palès, sobretot, en els darrers acords de l’obra virtuosa “Final” de Flor Peeters . A la interpretació de la “Missa Breu” de Gabriel Fauré va demostrar saber interpretar el rol d’acompanyament a la perfecció i tenir la capacitat d’anivellar les intensitats forte i piano de l’instrument d’una forma encomiable. En aquesta direcció, Júlia Sesé va destacar aquesta bona sintonia amb Gillen, el qual “ens ha ajudat moltíssim, s’ha mostrat totalment flexible i amb voluntat d’adaptar-se al cor”. Per la seva part, el cor Exaudio va fer gala d’un gran domini en la interpretació d’obres del segle XX com les dels compositors bascos David Azurza i Javier Busto on els clústers i els acords efectistes del cor estaven excel·lentment resolts en l’equilibri sonor.

El repertori del concert va destacar per la coherència en el criteri de selecció d’obres de compositors, la majoria desconeguts pel gran públic, de finals del segle XIX i del segle XX. En aquest sentit, la interpretació a mig concert de la coneguda “Tocata i Fuga en re menor” (BWV 565) de J.S. Bach no va semblar una bona elecció sinó una llicència de cara al públic. Tot i així, que la nau principal de l’església estigués plena ja és el primer èxit d’aquest Festival Internacional d’Orgue, i de la direcció artística de Joan Paradell, tenint en compte que Igualada és una ciutat on, malgrat vanagloriar-se d’una formació musical excel·lent, costa que els concerts gaudeixin sovint d’aquest èxit de públic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s