El claustre renaixentista de l’Escola Pia acull un concert de l’escena musical catalana del jazz actual

escolapia2

L’incomparable marc del Claustre renaixentista de l’Escola Pia d’Igualada ha sigut durant molts anys i, esperem que ho continuï sent, testimoni de grans concerts d’estiu a l’aire lliure. Aquest cop, la combinació de l’Estival de Jazz amb les Serenates d’Estiu de Joventuts Musical d’Igualada ha permès que el claustre visqués en primera persona un concert doble a càrrec de formacions i intèrprets cabdals dintre el panorama jazzístic de l’escena musical catalana.

David Soler i Dani Pérez, dos dels guitarristes més personals i actius de l’escena catalana, van acceptar la proposta de l’Estival de Jazz de fer un concert conjuntament. Tot i que interpretaren composicions pròpies antigues, el format de duet d’aquests dos enormes guitarristes era una primícia. Mai abans havien coincidit sols en un escenari. El resultat d’aquesta trobada va ser una confluència de les seves inquietuds tímbriques i sonores en el que cada composició partia d’una idea embrionària sobre la qual, de forma reiterativa i improvisada, experimentaven les diferents sonoritats que un instrument com la guitarra elèctrica pot produir gràcies a la utilització d’un curull ventall de pedalers (i en el cas de Soler, en ocasions la pedal steel), recreant-se obstinadament en la bellesa de les sonoritats generades. Un concepte, el de la recreació en la sonoritat, que els compositors impressionistes francesos van introduir en la música a inicis del segle XX i que molts intèrprets actuals de jazz han agafat per apostar-hi en les seves interpretacions.

La segona part del concert va anar a càrrec de la Free Spirits Big Band de David Mengual, una formació molt jove, sòlida, amb un so consistent i molt compacte en les seccions de trompetes, trombons i saxos que, amb la particularitat de pujar a l’escenari amb dues bateries, li conferia un contundència i una personalitat molt especial. Van interpretar un conjunt de suites per a Big Band del pianista català Toni Vaquer que serà el material que enregistraran pròximament per al seu tercer disc i que, com ja han demostrat en els seus dos anteriors treballs, continua en l’aposta dels nous llenguatges d’avantguarda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s