Quan programar Bach es pot considerar un acte de música “underground”

Imatge

Com ja comença a ser habitual, els cicles de tardor que organitza Joventuts Musicals porten a Igualada prestigiosos intèrprets catalans i grans obres de la música universal El passat dissabte 5 d’octubre va ser Eulàlia Solé, una de les pianistes més consolidades de l’actual panorama musical, qui va interpretar el seu darrer disc, “En el nom de Bach, präludien und fugen”, on fa un recorregut per les tonalitats dels preludis i fugues de “El clave ben temperat” que componen el nom de Bach segons la nomenclatura musical alemanya: B (Si bemoll); A (La), C (Do) i H (Si natural) en les seves modalitats majors i menors. Un disc recentment guardonat en els “Premios de la Música Independiente 2013” com a millor àlbum de música clàssica.

En el llibret del disc, parla de la seva relació amb la música com una vivència personal íntima, amb un discurs espiritual en el que ressalta, per sobre de tot, la fenomenologia de la interpretació de la música de Bach. Tot i que aquesta visió de Bach com a un compositor superlatiu consumat pot arribar a ser discutit per altres corrents d’opinió, la veritat és que a Eulàlia Solé li funciona a la perfecció. D’una partitura que d’antuvi es podria considerar com un tractat teòric sobre l’afinació en els instruments de tecla, la transforma en un concert d’una poètica sublim. La interpretació genuïnament personal que en fa, coherent al llarg de tot el repertori del concert, fuig dels histrionismes sonors per defensar una lectura fràgil, sense contrastos altisonants i d’una musicalitat inqüestionable. Una interpretació molt entenedora que s’ha de valorar, sobretot, degut a la complexitat que presenta l’escriptura contrapuntística de l’obra.

És de celebrar que es pugui escoltar a Igualada la intèrpret catalana referent del mestre de Leipzig, tot i la dificultat que suposa programar avui en dia preludis i fugues de Bach. Un acte que casi es pot catalogar d’ “underground” i que, potser, li escau la mar de bé el premi obtingut de la música independent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s